Översikt Bilder Planritning Beskrivning Fakta Dokument Karta Intresseanmälan

Haga Östergata 21

Haga

4 rum
91 kvm
5 195 000 kr
3 752 kr/mån

Trivsam 4:a i pittoreska Haga!

Välkomna till hjärtat av Haga och denna fyrarummare som präglas av charm och karaktär. På Haga Östergata 21 bor ni med delvis öppen och social planlösning mellan kök och vardagsrum vilket bjuder in till samvaro och gemenskap. Köket har goda arbetsytor och gör det enkelt för er som gillar matlagning. Stora fönsterpartier i två väderstreck skapar ett trevligt ljusflöde. Vidare i bostaden finner ni tre rymliga sovrum, ett helkaklat badrum och gästtoalett samt en klädkammare med gott om förvaringsmöjligheter.

Precis utanför porten når ni flertalet mysiga caféer och små butiker. Närhet har ni till goda förbindelser via både buss och spårvagn från Järntorget och ni finner även Slottsskogens vackra promenadstråk samt flertalet gymanläggningar.
Pris
5 195 000 kr
Månadsavgift
3 752 kr/mån
Antal rum
4 rum
I månadsavgiften ingår värme, kabel-tv och bredband.
Boarea
91 kvm (enligt den ekonomiska förvaltaren)
Typ
Bostadsrätt
Andel i föreningen
1.554%
Andel av årsavgift
1.554%
Indirekt nettoskuldsättning
131 403 kr. Uträkningen av nettoskuldsättningen är baserad på information vilken tillhandahållits av bostadsrättsföreningen. I den mån bostadsrättsföreningen har uppgett felaktigt andelstal för den aktuella bostadsrätten, kan även uträkningen av nettoskuldsättningen vara fel.
Våningsplan
1 av 3. Hiss finns.
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Byggnadsår
1989
Lgh.nr
69
Gatuadress
Haga Östergata 21
Postadress
41301 GÖTEBORG

Visning

Kontakta mäklaren för visning.

Ansvarig mäklare

Sebastian Stojanovic
Fastighetsmäklare/Jurist
Sebastian Stojanovic

Bilder och planlösning

 Haga Östergata 21-1
 Haga Östergata 21-2

Säljtankar? Eller bara nyfiken på värdet?

Vi värderar din bostad kostnadsfritt – snabbt och utan förbindelser!

 Haga Östergata 21-3
 Haga Östergata 21-4
 Haga Östergata 21-5
 Haga Östergata 21-6
 Haga Östergata 21-7
 Haga Östergata 21-8
 Haga Östergata 21-9
 Haga Östergata 21-10
 Haga Östergata 21-11
 Haga Östergata 21-12
 Haga Östergata 21-13
 Haga Östergata 21-14
 Haga Östergata 21-15
 Haga Östergata 21-16
 Haga Östergata 21-17
 Haga Östergata 21-18
 Haga Östergata 21-19
 Haga Östergata 21-20
 Haga Östergata 21-21
 Haga Östergata 21-22

Rumsbeskrivning

Hall / Klädkammare

Ni välkomnas in i en rymlig hall med vitmålade väggar och klinker på golvet med trivsam golvvärme. Här finns plats för avhängning och förvaringsmöblemang.

Från hallen nås klädkammaren med gott om förvaringsmöjligheter.

Vardagsrum

Vardagsrummet har plats för soffgrupp med tillhörande möblemang samt TV-möbel. Stora fönsterpartier skapar ett trevligt ljusflöde. Parkettgolv tillsammans med vitmålade väggar.

Kök

Modernt kök med släta skåpsluckor och rostfria-beslag samt gott om förvaringsmöjligheter i under- och överskåp. Ovanför bänkskivan sitter svart kakel som stänkskydd. Maskinparken består utav induktionshäll med 6 plattor, fläkt, diskmaskin och ugn/mikro samt kyl och frys i fullhöjd. Plats finns för större matsalsgrupp. Klinkergolv tillsammans med vitmålade väggar.

Sovrum 1, 2 & 3

Master bedroom har plats för dubbelsäng med tillhörande sängbord samt förvaringsmöblemang eller skrivbord om så önskas. Förvaring i en stor skjutdörrsgarderob. Målade väggar i vitt tillsammans med parkettgolv är genomgående i alla sovrummen.

Bostadens andra sovrum har plats för dubbelsäng med tillhörande sängbord samt förvaringsmöblemang eller skrivbord.

Bostadens tredje sovrum har plats för säng med tillhörande sängbord samt förvaringsmöblemang eller skrivbord. Rummen kan också användas som arbetsrum eller barnrum.

Badrum

Modernt och helkaklat badrum i beige ton. Utrustningen består av wc, handfatskommod med ovansittande spegelskåp, bubbelbadkar med dusch, handdukstork samt trivsam golvvärme och förvaringsskåp.

Gästtoalett utrustad med wc, handfat med ovansittande spegelskåp.

Förråd

Till bostaden hör ett förrråd.

Bostadsfakta

Byggnad

Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1989
Uppvärmning
Fjärrvärme
Ventilation
Mekanisk till- och frånluft (FTX)
Våningsplan
1 av 3. Hiss finns.
Renovering
2015 - Renovering av kök och badrum.

Driftkostnader

Hushållsel
5 676 kr
Vatten/avlopp
5 400 kr
Försäkring
1 200 kr
Antal personer i hushållet
2 st
Summa
12 276 kr
Driftkostnaden är uträknad per år och är en uppskattning som kan variera beroende på boendesituation och levnadssätt. Bostadsrättshavare har fritt val av leverantör av hemförsäkring. Posten VA avser kall- och varmvatten. Kall-och varmvatten mäts och debiteras individuellt efter förbrukning. Föreningen har gemensam el och den debiteras efter förbrukning enligt aktuellt elpris. Kostnad för el och vatten läggs på hyresavierna i efterhand och kvartalsvis.

Energideklaration

Status
Utförd (2020-01-29)
Primärtenergital
145 kWh/m2/år
Energiklass
E

Tomt/uteplats

Förening

Namn
HSB Brf Herbert
Org.nummer
716443-9619
Föreningen äger marken?
Ja
Äkta/oäkta förening?
Äkta
Antal lägenheter
70 st
Antal lokaler
11 st
Överlåtelseavgift
1433 kr (betalas av Säljare)
Pantsättningsavgift
573 kr
Tillåts juridisk person?
Nej
Tillåts delat ägande?
Ja
Renoveringar
Föreningens byggnader är till större delen uppförda 1988. Somliga huskroppar är från slutet av 1800-talet men har genomgått en större renovering samtidigt som uppförandet av de nya huskropparna 1988.

2013 utfördes ommålning av fasader, fönster och gårdshus. Samma år installerades nytt ventilations- och värmesystem.
2016 utfördes renovering av hissar.
2018 utfördes renovering av tvättstuga och soprum. Samma år utfördes underhållsspolning av alla avloppsledningar och nya stadgar upprättades.

Föreningen planerar att utföra renovering av trapphusen. 2023 planeras fasader och fönster att målas om. Stamrenovering är inte planerat förrän 2040.
Parkering
Föreningen förfogar ej över några parkeringsplatser. Haga har inte boendeparkering på gatorna, utan man hänvisas till någon av de tre parkeringshus som finns i området. Närmaste parkeringshus är Skolgatan och plats kan sökas hos Göteborgs Stad.
TV/bredband
Kabel-TV via Comhem och bredband via Telia.
Föreningens ekonomi
Ekonomisk förvaltning administreras av HSB. Föreningen har delat upp årsavgiften i en kapitaldel och en driftdel då föreningen tillämpat partiellt kapitaltillskott. Som medlem har man kunnat betala av sin del av föreningens lån vilket i sin tur har sänkt årsavgiften. I dagsläget finns inga planerade avgiftsförändringar, men det kan komma att beslutas pga förhöjda kostnader framöver. Kontakta föreningen för mer info.
Övrigt
Det finns bastu, cykelförråd, samlingslokal och tvättstuga med torkrum och torktumlare, mangel, två övernattningsrum med pentry, gym, snickerirum samt en samlingslokal som kan hyras för fester och dylikt.
Till varje lägenhet hör ett källarförråd.
Allmänt om föreningen
Hsb:s Brf Herbert bildades 1988 och är en trevlig samt välskött bostadsrättsförening. Herbert ligger i östra delen av Haga, lugnt placerad ett kvarter in från Allén respektive Sprängkullsgatan. Haga är en oas mitt i storstaden Göteborg. De välbevarade landshövdingehusen, kullerstensgatorna, de unika butikerna och alla kaféerna gör att stadsdelen är en uppskattad plats för umgänge, shopping och strosande. Föreningen äger fastigheterna Haga 27:3-24:4 och den totala lägenhetsytan uppgår till 5563 kvm och lokalytan till 662 kvm. Till föreningen hör adresserna Haga Östergata 17-21, Husargatan 9-15, Haga Nygata 18-22 samt Skolgatan 10-12.

Kontrollerat med styrelsen 2024-02-14. Föreningsinformationen är tagen från årsredovisning, hemsida och styrelsen. Vi ansvarar inte för att informationen är korrekt utan råder dig att kontrollera det som är av betydelse för dig.

Haga

Information till köparen

Mäklarens uppgift

Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.  

Objektsbeskrivningen

Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar.

Boarea och planritning

Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma.

Boendekalkyl

Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar.

Hantering av personuppgifter

Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter.

Äkta och oäkta bostadsrättsföreningar

En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhetskravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se.

Budgivning och kontrakt

Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset.

Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris.

Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens.

Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor.

Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris.

Flera köpare

Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.

Överlåtelse av bostadsrätt

Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga.

Fast och lös egendom

I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom.

Säljarens upplysningsskyldighet

Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet.

Köparens undersökningsplikt

Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren.

Köparens finansiering

Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har.

Särskilda villkor i kontraktet

I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare.

Reklamation till säljaren

Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren.  

Reklamation till mäklaren

Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet.

Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet.

FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se.

Ångerrätt

Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se.

Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.

Visa mer
Visa mindre

Karta

Intresseanmälan

Genom att klicka på Kontakta mig godkänner du vår integritetspolicy.