Översikt Bilder Planritning Beskrivning Fakta Dokument Karta Intresseanmälan

Klostergatan 5

Komarken

2 rum
58.5 kvm
1 800 000 kr (slutpris)
4 180 kr/mån
Såld

Tvårummare med balkong i bästa solläge!

Välkomna till en yteffektiv tvåa på med balkong från vardagsrummet i soligt västerläge. Bostaden erbjuder ett renoverat kök och badrum från 2020. Med ca 500 meter gångväg finner ni det stora nybyggda Kongahälla köpcenter som erbjuder allt ni kan tänkas behöva.
Kungälv är det perfekta området för er som vill ha småstadskänslan men även ha nära till storstaden. Göteborg nås enkelt via expressbuss som tar ca 30 minuter. Kungälv bjuder på en vacker miljö och närhet till havet. Bortom de fina vyerna finns det även ett stort utbud av förskolor och skolor för alla åldrar.
Slutpris
1 800 000 kr
Månadsavgift
4 180 kr/mån
Antal rum
2 rum
I avgiften ingår ett källarförråd. Obligatoriskt tillägg tillkommer på ca 215 kr/månad för kabel-TV och bredband. Föreningen har IMD så man betalar för det man förbrukar i både el och vatten.
Boarea
58.5 kvm (enligt den ekonomiska förvaltaren)
Typ
Bostadsrätt
Andel i föreningen
0.5578%
Våningsplan
3 av 4. Hiss finns ej.
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Byggnadsår
1962
Lgh.nr
136
Gatuadress
Klostergatan 5
Postadress
44236 KUNGÄLV

Visning

Kontakta mäklaren för visning.

Ansvarig mäklare

Sebastian Stojanovic
Fastighetsmäklare/Jurist
Sebastian Stojanovic

Biträdande mäklare

Bilder och planlösning

 Klostergatan 5-1
 Klostergatan 5-2

Säljtankar? Eller bara nyfiken på värdet?

Vi värderar din bostad kostnadsfritt – snabbt och utan förbindelser!

 Klostergatan 5-3
 Klostergatan 5-4
 Klostergatan 5-5
 Klostergatan 5-6
 Klostergatan 5-7
 Klostergatan 5-8
 Klostergatan 5-9
 Klostergatan 5-10
 Klostergatan 5-11
 Klostergatan 5-12
 Klostergatan 5-13
 Klostergatan 5-14
 Klostergatan 5-15
 Klostergatan 5-16
 Klostergatan 5-17
 Klostergatan 5-18
 Klostergatan 5-19
 Klostergatan 5-20

Rumsbeskrivning

Hall

Möblerbar hall med laminatgolv och vitmålade väggar. Här finns plats för avhängning samt förvaring i garderober.

Kök

Laminatgolv och tapetserade väggar i vitt med grått mönster. vita skåpsluckor med rostfria beslag och ovan arbetsbänken i laminat sitter vitt kakel. Maskinparken är utrustad med spishäll, fläkt, ugn, mikro, diskmaskin samt kombinerad kyl och frys. Här finns plats för matbord för ca 4 personer invid fönstret.

Vardagsrum

Parkettgolv och vitmålade väggar. Här finns plats för soffgrupp med tillhörande möblemang samt TV-möbel. Härifrån nås bostadens balkong i västerläge där plats finns för exempelvis caféset.

Sovrum

Laminatgolv och målade väggar i vitt. Här finns plats för dubbelsäng med tillhörande sängbord. Förvaring sker i fem platsbyggda garderober.

Badrum

Helkaklade väggar i i vitt och svart med grått klinkergolv. Utrustningen består av WC, handfatskommod med ovansittande spegelskåp, handdukstork samt dusch med vikbara glasväggar.

Bostadsfakta

Byggnad

Byggnadsår
1962
Uppvärmning
Fjärrvärme
Ventilation
Självdrag
Våningsplan
3 av 4. Hiss finns ej.
Hiss finns inte.

Driftkostnader

Hushållsel
3 600 kr
Vatten/avlopp
3 600 kr
Försäkring
1 500 kr
Antal personer i hushållet
2 st
Summa
8 700 kr
Driftkostnaden kan variera beroende på boendesituation. Bostadsrättshavare har fritt val av leverantör för hemförsäkring.

Energideklaration

Status
Utförd (2017-06-16)
Prestanda
100 kWh/m2/år
Energiklass
D

Tomt/uteplats

Balkong
Ja

Förening

Namn
HSB BRF Storken
Org.nummer
753300-0407
Föreningen äger marken?
Ja
Äkta/oäkta förening?
Äkta
Antal lägenheter
161 st
Antal lokaler
8 st
Överlåtelseavgift
1190 kr (betalas av Säljare)
Pantsättningsavgift
476 kr
Inre reparationsfond
192 kr
Tillåts juridisk person?
Nej
Tillåts delat ägande?
Ja
Renoveringar
2013 drog man om elen i samtliga lägenheter och installerade jordfelsbrytare. Samma år påbörjade man enhetsmätning av el, kall- och varmvatten. Detta innebär att varje medlem betalar för sin egen förbrukning via avgiftsavin. Man betalar ingen nätavgift.
2007 relinades avloppsstammarna.
2014 byttes samtliga fönster till nya vändbara fönster.

Föreningen planerar att påbörja arbete med att göra fler parkeringsplatser samt upprusta fasaderna.
Föreningen planerar att under i augusti 2020 påbörja stambyte och lägenheterna kommer då få nyrenoverade och helkaklade badrum med golvvärme och helt ny utrustning. Beräknas ta ca 1 år.
Parkering
I föreningen finns 50 parkeringsplatser dit det är separat kö, plats kan hyras för ca 350 kr/månad. I dagsläget är det kö till dessa.
Det finns även betalparkering som kan nyttjas av boende och gäster.
TV/bredband
Bredband och kabel-TV finns via ComHem. Vad gäller kabel-tv ingår basutbudet. Under 2013 drog föreningen in Fiber LAN via Telia. På avgiften tillkommer en obligatorisk avgift på 215 kr per månad för Telia Tripple Play som inkluderar bredband, telefoni och tv.
Föreningens ekonomi
Den ekonomiska förvaltningen administreras av HSB. Avgifterna höjs med 4% 2021.
Övrigt
I föreningen finns tvättstuga, lekplats, cykelrum, grillplats, en trevlig och välskött innergård och soprum.
Allmänt om föreningen
HSB Brf Storken har funnits sedan början av 60-talet och är en stabil förening med mycket gemenskap. I föreningen finns det 161 lägenheter och 8 lokaler med adress Sankt Halvardsgatan, Klostergatan och Kastalagatan. Bostäderna finns centralt med bra kommunikationer, närhet till mataffär och till Kungälvs centrum.

Kontroll utförd med styrelsen och HSB 2020-10-13.

Komarken

Information till köparen

Mäklarens uppgift

Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.  

Objektsbeskrivningen

Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar.

Boarea och planritning

Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma.

Boendekalkyl

Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar.

Hantering av personuppgifter

Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter.

Äkta och oäkta bostadsrättsföreningar

En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhetskravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se.

Budgivning och kontrakt

Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset.

Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris.

Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens.

Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor.

Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris.

Flera köpare

Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.

Överlåtelse av bostadsrätt

Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga.

Fast och lös egendom

I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom.

Säljarens upplysningsskyldighet

Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet.

Köparens undersökningsplikt

Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren.

Köparens finansiering

Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har.

Särskilda villkor i kontraktet

I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare.

Reklamation till säljaren

Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren.  

Reklamation till mäklaren

Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet.

Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet.

FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se.

Ångerrätt

Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se.

Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.

Visa mer
Visa mindre

Karta