Översikt Bilder Planritning Beskrivning Fakta Dokument Karta Intresseanmälan

Norra liden 27

Kungshöjd

2 rum
41.3 kvm
2 725 000 kr (slutpris)
2 828 kr/mån
Såld

Kvadratsmart tvåa näst högst upp i huset med insynsskyddat läge & fin utsikt!

Högst upp på Otterhällan i det karaktäristiskt runda huset finner ni det perfekta cityboendet. Här bor man mitt i stan men med lugna omgivningar och knäpptyst boendemiljö. Lägenheten har öppen planlösning, renoverat kök och badrum samt inglasad balkong i sydvästläge med utsikt över stan. Mycket välskött och lågt belånad förening. På Otterhällan bor man lugnt och skönt med absolut närhet till allt vad Göteborgs city har att erbjuda i nöjesliv, restauranger, affärer och kommunikationer. Ett verkligt framtida område som ligger med kort gångavstånd till Södra Älvstranden med kommande Hamnstråket.
Slutpris
2 725 000 kr
Månadsavgift
2 828 kr/mån
Antal rum
2 rum
I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tv (basutbud från Comhem).
Boarea
41.3 kvm (enligt den ekonomiska förvaltaren)
Typ
Bostadsrätt
Andel i föreningen
0.56984%
Andel av årsavgift
0.56984%
Våningsplan
5 av 6. Hiss finns.
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Byggnadsår
1978-1980
Lgh.nr
89
Gatuadress
Norra liden 27
Postadress
41118 Göteborg

Visning

Kontakta mäklaren för visning.

Ansvarig mäklare

Alexander Cezar
Fastighetsmäklare
Alexander Cezar

Bilder och planlösning

 Norra liden 27-1
 Norra liden 27-2

Säljtankar? Eller bara nyfiken på värdet?

Vi värderar din bostad kostnadsfritt – snabbt och utan förbindelser!

 Norra liden 27-3
 Norra liden 27-4
 Norra liden 27-5
 Norra liden 27-6
 Norra liden 27-7
 Norra liden 27-8
 Norra liden 27-9
 Norra liden 27-10
 Norra liden 27-11
 Norra liden 27-12
 Norra liden 27-13
 Norra liden 27-14
 Norra liden 27-15
 Norra liden 27-16
 Norra liden 27-17
 Norra liden 27-18
 Norra liden 27-19
 Norra liden 27-20
 Norra liden 27-21
 Norra liden 27-22
 Norra liden 27-23

Rumsbeskrivning

Hall

Innanför ytterdörren möts ni av en hall med plats för avhängning samt goda förvaringsmöjligheter i en klädkammare. Golvet kläs av vitt laminatgolv med ljudisolerande undermatta som lades in 2015 och väggarna är målade i vitt. Redan här möts man av härligt ljusinsläpp från fönstret i vardagsrummet.

Vardagsrum

Vardagsrummet präglas av rikligt ljusinsläpp och den fina utsikten över staden. Här kan man inreda med soffa och övrigt möblemang. Öppet samband mot köket. Vitt laminatgolv med ljudisolerande undermatta som lades in 2015 och väggar målade i vitt.

Kök

Köket totalrenoverades 2015 med köksinredning i vitt, bänkytor i massiv ek och stänkskydd i rustikt tegel. Under överskåpen som vetter mot vardagsrummet sitter infällda spotlights. Köket är U-format och erbjuder såväl generösa arbetsytor som gott om förvaring samt trevligt umgänge tack vare den öppna planlösningen. Den maskinella utrustningen består av glaskeramikhäll, inbyggnadsugn i rostfritt, fläkt i rostfritt, integrerad diskmaskin samt kyl/frys i industriellt stål. Samtliga vitvaror är från 2015 förutom kyl/frys. Industrimatta i svart gummi och vita väggar. Invid fönstret ryms en matplats för fyra personer och härifrån nås även lägenhetens inglasade balkong i sydvästläge med fin utsikt över stan. Balkongen glasades in 2017 och tack vare infravärmen blir den som ett extra rum under stora delar av året.

Sovrum

Harmoniskt sovrum med insynsskyddat läge och fin utsikt. Väggar är målade i en ljus blågrå nyans och även här kläs golvet av vitt laminatgolv med ljudisolerande undermatta som lades in 2015. Sovrummet kan inredas med dubbelsäng och arbetshörna samt erbjuder gott om förvaring i en skjutdörrsgarderob.

Badrum

Totalrenoverat badrum från 2016 med ljusgrått klinkergolv och helkaklade väggar med vita stora kakelplattor. Badrummet har behaglig golvvärme och inredningen består av wc, stor kommod med ovanliggande handfat samt duschhörna med rundade vikdörrar i klarglas. I taket sitter infällda spotlights.

Bostadsfakta

Byggnad

Byggnadsår
1978-1980
Fönster
3-glas
Uppvärmning
Fjärrvärme
Ventilation
Frånluft
Våningsplan
5 av 6. Hiss finns.

Driftkostnader

Hushållsel
2 400 kr
Försäkring
300 kr
Summa
2 700 kr
Kostnaderna är enligt schablon och kan därför variera. Posten försäkring avser bostadsrättstillägget, därutöver tillkommer vanlig hemförsäkring och det är valfritt att välja vilken hemförsäkring man vill ha.

Energideklaration

Status
Utförd (2009-06-22)
Prestanda
137 kWh/m2/år

Tomt/uteplats

Förening

Namn
HSB Brf Otterhällan i Göteborg
Org.nummer
716409-4828
Föreningen äger marken?
Föreningen har ett tomträttsavtal på marken som löper ut för omförhandling 2019. En förändring av avgiften i samband med detta får man räkna med, men förhandling pågår. För mer info, kontakta bostadsrättsföreningen eller läs mer i bilaga med info om detta. Föreningen har överklagat höjningen av tomträttsavgälden till kommunen.
Äkta/oäkta förening?
Äkta
Antal lägenheter
110 st
Överlåtelseavgift
1183 kr (betalas av Säljare)
Pantsättningsavgift
473 kr
Tillåts juridisk person?
Nej
Tillåts delat ägande?
Ja. Fördelningen 10/90 mellan barn och förälder är okej.
Renoveringar
Föreningen följer en 30-årig underhållsplan som uppdateras årligen.
Föreningen planerar att utföra balkongbesiktning under 2022. Föreningen kommer även fortsätta undersöka orsaken till en dagvattenläckan i garaget under 2020 som eventuellt kan bli dyr för föreningen att åtgärda om något år. Undersökningen kommer att medföra vissa grävarbeten på innergården under 2020.

Utförda renoveringar:
2019 Målades taket om och mindre reparationer på fasad och balkonger utfördes.
2018 Lekplats på innergården.
2016/2017 Målning av vägg på balkonger
2016/2017 Hissrenovering. Samtliga 6 hissar har bytts ut.
2016 Totalrenovering av tvättstugan
2013/14 Renovering av husets balkonger och lagning av intilliggande sten- och betongmur har genomförts. En anlitad trädgårdskonsultation har sett över trädgårdens utseende och de gröna ytorna runtomkring huset. Taket har försetts med taksäkerhetsräcke. Högtrycksspolning av avloppstammarna har gjorts.
Parkering
I fastigheten finns 44 garageplatser, varav ca 5 platser inte är knutna till en lägenhet och kan hyras till en kostnad om ca 960 kr/månad. För dessa gäller separat kö och kön är baserad på hur länge den sökande har varit medlem i föreningen. Emellanåt annonseras det i trappuppgångar och på hemsidan om att någon är villig att hyra ut sin plats. Som alternativ finns det i föreningens närhet exempelvis Kungsgaraget (Otterhällegatan 6) samt boendeparkering via Göteborgs stad.
TV/bredband
Tv, bredband och Ip-telefoni är valbart från både Comhem och Telenor.
Föreningens ekonomi
Den ekonomiska förvaltningen administreras av HSB. I dagsläget finns inga beslutade avgiftsförändringar.
Övrigt
Till lägenheterna hör källarförråd. I föreningen finns cykel- och barnvagnsförråd, en samlingslokal och två tvättstugor med flera bokningsmöjligheter. Tvättstugorna är utrustade med sammanlagt 6 tvättmaskiner, torkrum, torktumlare och mangel. God tillgänglighet, renoverat november 2016. För medlemmarna finns även Drottning Kristinas Jaktslott tillgängligt att hyra för evenemang dop, födelsedagar, bröllop etc
Stor innergård med många soltimmar, lekplats, gräsmattor och parkbänkar.
Allmänt om föreningen
HSB:s Brf Otterhällan är en stabil, populär och välskött förening vars byggnad uppfördes i slutet av 1970-talet. Föreningen består av 110 bostadslägenheter med adresserna Norra Liden 25-35 och är belägna i en byggnad som har en oval form.

Kontrollerat med styrelsen 2020-02-26.

Kungshöjd

Information till köparen

Mäklarens uppgift

Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.  

Objektsbeskrivningen

Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar.

Boarea och planritning

Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma.

Boendekalkyl

Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar.

Hantering av personuppgifter

Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter.

Äkta och oäkta bostadsrättsföreningar

En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhetskravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se.

Budgivning och kontrakt

Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset.

Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris.

Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens.

Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor.

Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris.

Flera köpare

Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.

Överlåtelse av bostadsrätt

Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga.

Fast och lös egendom

I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom.

Säljarens upplysningsskyldighet

Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet.

Köparens undersökningsplikt

Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren.

Köparens finansiering

Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har.

Särskilda villkor i kontraktet

I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare.

Reklamation till säljaren

Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren.  

Reklamation till mäklaren

Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet.

Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet.

FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se.

Ångerrätt

Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se.

Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.

Visa mer
Visa mindre

Karta